Waarom niest mijn hond
Wanneer is je hond ‘gewoon’ verkouden? Wanneer moet je je zorgen maken? Soms gaat het vanzelf over, soms is een bezoekje aan de dierenarts nodig. We zetten 7 oorzaken van niezen bij honden, voor jou -en je viervoeter- op een rijtje.
1.Kennelhoest
Kennelhoest is een infectie aan de luchtwegen. Je kunt het vergelijken met een verkoudheid. Kennelhoest hoeft niet heel gevaarlijk te zijn, maar tijdig behandelen is wel belangrijk. Anders kan kennelhoest overgaan tot een longontsteking. Een hond met kennelhoest is gedurende één week besmettelijk voor andere honden. Voor kennelhoest geldt een incubatietijd van twee tot veertien dagen. Het kan dus zo zijn dat je hond na vier dagen nog geen symptomen vertoont, maar alsnog besmet is geraakt met het virus. Ga je met je pup op puppy cursus is het raadzaam om te enten tegen kennelhoest, en ga je vakantie en wil je de hond ergens laten logeren? Hou er dan rekening mee dat honden die niet geënt zijn tegen kennelhoest, vaak niet welkom zijn in pensions of een asielen.
2.Geïrriteerde neus
Honden houden er natuurlijk wel van lekker rond te snuffelen. Ze steken hun neus graag overal in. Er kan dan wel eens iets in de neus belanden wat er niet thuishoort: veertjes, prikkelende luchtjes, stofjes of pollen. Ze zorgen er allemaal voor dat de neus geïrriteerd raakt en je hond gaat niezen. Het niezen zorgt ervoor dat alles wat er niet hoort, weer uit de neus verdwijnt 🙂
3.Neusontsteking
Niest jouw viervoeter veel en lijkt hij ook pijn aan zijn neus te hebben? Dan kan het zijn dat hij een neusontsteking heeft. Dit kan veroorzaakt zijn door poliepen, bacteriën of hardnekkige schimmels. Een hond met een neusontsteking vind het vervelender dan anders als je aan zijn neus zit. Dit komt doordat er blaasjes of korstjes aan de binnenkant van zijn neus zitten. Herken je dit? Ga dan zeker even met je hond naar de dierenarts.
4.Schimmel
Met name honden met een lange snuit kunnen last krijgen van een schimmel in de neus. Viervoeters met neusschimmel worden sloom en lusteloos, niezen veel en hard, hebben een loopneus en willen minder eten. Mocht je het vermoeden hebben dat jouw hond last heeft van neusschimmel, breng dan zeker even een bezoekje aan de dierenarts. Deze aandoening gaat namelijk niet over zonder medicatie.
5.Omgekeerd niezen
Omgekeerd niezen, ook wel reverse sneezing genoemd, komt regelmatig voor. Dit ontstaat doordat het keel- en neusslijmvlies van de hond geïrriteerd raakt. Die irritatie kan “zomaar” ontstaan, maar ook bij eten en drinken. Het kan ook veroorzaakt worden doordat je viervoeter een relatief lang zacht verhemelte heeft. Het is eigenlijk een afweerreactie op iets in de keel. De keelspieren trekken samen in een soort kramp -spasme- waardoor de keelholte deels wordt afgesloten. Hierdoor gaat de hond op zoek naar lucht. Hij gaat geforceerd ademhalen waardoor een soort snurkend geluid ontstaat. Dit noemen we omgekeerd niezen.
6.Opwinding
Gelukkig. Niezen hoeft niet altijd een vervelende oorzaak te hebben. Je hond kan namelijk ook niezen van opwinding. Honden niezen bijvoorbeeld vaak als ze na even alleen te zijn geweest hun baasje weer zien. Het niezen hoort dan bij een bepaalde uiting in het gedrag van je hond. Het is een lichamelijke reactie op het gedrag. Het stopt vanzelf weer en je hoeft je er natuurlijk geen zorgen om te maken.
7.Allergische reactie
Een veelvoorkomende oorzaak van excessief niezen en hoesten bij honden zijn allergieën. Net als mensen kunnen honden allergisch reageren op stof, pollen, schimmel, een vlooienbeet of een bepaald soort voedsel. Met een eliminatiedieet kom je er erachter voor welk voedsel jouw viervoeter allergisch is.
Ben je er na een eliminatiedieet achter gekomen dat jouw hond een allergie heeft? Met hypoallergeen voer geef je jouw hond toch lekkere en gezonde maaltijden.