Socialisatie
Neonatale fase (geboorte tot 2 weken)
Overgangsfase bij 3 weken
Deze fase kenmerkt zich als snelle ontwikkeling. De pups willen alles tegelijk kunnen en willen alles proberen. De oogjes gaan open en het vermogen om te zien gaat zich ontwikkelen. Eveneens gaan de oortjes open, waardoor er steeds meer reactie op geluiden komt. Ook de tandjes komen in deze fase door.
Ze gaan ook hun eerste stapjes maken, wat eerst op waggelen en huppelen lijkt. Ze krijgen ook hun eigen willetje en worden zelfstandiger en proberen met elkaar te spelen. Dit is het begin van de leer periode.
Socialisatie fase 2 (van 5 tot 8 weken).
De omgeving wordt steeds belangrijker voor de pups, vooral soort genoten vinden ze heel interessant, ze laten ook door expressie en voorkeuren hun karakter zien. In deze periode kun je al wat bijbrengen bv niet bijten in je vingers. Eten uit je handen en er een woord aan koppelen. Je kunt ze laten volgen, laten wennen aan volggeluidjes. Ze vinden jou namelijk erg interessant en zijn erg nieuwsgierig wat je doet. De pup gaat zich aan de fokker / baasje hechten. Ook wordt tussen de 5 en 9 weken de moederhond minder belangrijk. Ze mogen nu ook kennis maken met de buitenwereld, eerst de tuin daar kunnen ze op ontdekkingsreis gaan. Alles is spannend van grassprietje tot insecten. Daarna mogen ze mee naar het park, winkel daar maken ze kennis met andere mensen (wie blijft er niet staan bij een pup om te aaien). Nu kun je ze ook laten wennen aan een hals bandje en later na de gewenning laten meelopen aan het riempje. Dan is het ook minder vreemd als het baasje het riempje omdoet.
Socialisatie fase 1(van 3 tot 5 weken)
Er komt meer reactie op prikkels, de zintuigen zijn nu beter ontwikkeld. Er worden al spelletjes onderling gespeeld en de rangorde van het nestje wordt z'n beetje bepaald.
De pups voelen zich veilig in het nest, leven in de huiskamer in de puppy ren. Hier krijgen ze de eerste socialisatie qua geluiden zoals menselijke gesprekken, stofzuiger, televisie enz. De moeder hond laat ze nu ook weten wat wel en niet gewenst is. Wij kunnen nu laten kennis maken met kinderen te aaien en met ze te spelen. Ze staan nu voor alles open.
Socialisatie face 3 van 8 tot 12 weken
De baasjes kunnen in deze periode met de puppycursus beginnen, de pup heeft de wil to please en zal alles doen. Ze volgen je buiten ook zonder riem ideaal om het los lopen te oefenen. Spelenderwijs leer je op de puppycursus baas te zijn, en de pup leert commando's zoals zit en af. neem de pup mee op visite, drukke plaatsen zoals de markt, winkels en laat hem / haar kennis maken met soortgenoten groot en klein en andere dieren. Laat de pup met alles kennismaken; (containers, plastic zak , paraplu's die open en dicht gaan ect.) geen hem/haar te tijd om te kijken en te ruiken. Blijf de kennismaking met dingen herhalen op een positieve wijze. Als de pup juist is gesocialiseerd met prettige ervaringen en een veilige basis hebben gelegd. Zullen hij deze nieuwe ervaringen niet met angst tegenmoed treden. Deze nieuwe ervaringen zullen lijken op zijn eerdere opgedane ervaringen. Na 12 weken vraagt een pup leiderschap, hij gaat je uitdagen om de baas te willen zijn. Hij probeert zijn positie te bepalen en hij wordt zelf bewuster. De aanvang van de trainingen. De omgeving wordt steeds belangrijker voor de pups, vooral soort genoten vinden ze heel interessant, ze laten ook door expressie en voorkeuren hun karakter zien. In deze periode kun je al wat bijbrengen bv niet bijten in je vingers. Eten uit je handen en er een woord aan koppelen. Je kunt ze laten volgen, laten wennen aan volggeluidjes. Ze vinden jou namelijk erg interessant en zijn erg nieuwsgierig wat je doet. De pup gaat zich aan de fokker / baasje hechten. Ook wordt tussen de 5 en 9 weken de moederhond minder belangrijk. Ze mogen nu ook kennis maken met de buitenwereld, eerst de tuin daar kunnen ze op ontdekkingsreis gaan. Alles is spannend van grassprietje tot insecten. Daarna mogen ze mee naar het park, winkel daar maken ze kennis met andere mensen (wie blijft er niet staan bij een pup om te aaien). Nu kun je ze ook laten wennen aan een hals bandje en later na de gewenning laten meelopen aan het riempje. Dan is het ook minder vreemd als het baasje het riempje omdoet.
Socialisatie op mensen
Baby's - Kruipend en lopend 0-12 weken
Peuters & kleuters 12 mnd - 6 jaar
Jongeren 6 jaar tot 12 jaar
Mindervalide rolstoel - rollators - wandelstok
Mensen in uniform, postbode - politie
Mensen met verschillende huidskleuren
Joggers - fietsers - skaters - brommers - auto's
Kinderen op een schoolplein
Mensen op straat
Socialisatie op verzorging handelingen
Optillen, op tafel zetten
Vachtverzorging
Tandjes kijken - poetsen
Zich laten betasten - onder de staart kijken
Oren controleren en schoonmaken
Op de weegschaal zetten
Poten op tillen en schoonmaken (handdoek)
Dierenarts
Temperatuur meten
Socialiseren op dieren
Vriendelijke volwassen honden
Katten, konijnen en andere huis dieren
Boerderijdieren, koeien, paarden, schapen enz
Socialiseren op geluiden
Menselijke geluiden
Deurbel, tv, radio, telefoon enz
Huishoudelijke geluiden: stofzuiger, afzuigkap enz
Onweer, vuurwerk, vallende voorwerpen zoals een pan, knallen (ballon)
Ervaringen opdoen
Wennen aan halsband riem
Traplopen (laat een pup nooit de trap op en af rennen)
Mee in de auto
Mee in het openbaarvervoer
Naar de markt - winkel (centrum)
alleen thuis zijn