Met de kalmerende signalen voorkom je stress en onrust. Honden geven elkaar, maar ook mensen kalmerende signalen, om elkaar gerust te stellen en zo de conflicten te vermijden. Juist een roedeldier zoals de hond, wil conflicten, onrust en stress vermijden in de roedel waarin die leeft. Conflicten geven immers stress, verwondingen en verzwakkingen, en dat kan uiteindelijk gevaarlijk zijn voor het voortbestaan van de roedel. Sommige honden kunnen door omstandigheden minder goed kalmerende signalen afgeven, Bv. door de lichaamsbouw van de hond (denk aan een hoog gedragen staart, of aan veel rimpels in de kop). Maar ook bij gebrek aan socialisatie of te vroeg bij de moeder weggehaalde pups, kunnen ze minder goed omgaan met deze kalmerende signalen. Ook aangelijnde honden kunnen beperkt hun signalen afgeven. Honden onderling gebruiken kalmerende signalen, maar ook mensen kunnen gebruik maken van deze manier van communiceren met een hond. Honden zijn heel zintuiglijk ingesteld en vangen de kleinste signalen van ons op
Goede communicatie:
Huishonden zijn "overgeleverd" aan de mens, als de mens, de hondentaal niet goed begrijpt (de hond niet kan "lezen") ontstaan er miscommunicaties, en kan de hond zijn eigen taal verliezen, daardoor zal het moeilijker zijn om met zijn soortgenoten om te gaan. Zo omvat elke ontmoeting tussen honden heel veel kalmerende signalen, al op 150 meter afstand. Het is daarom heel erg belangrijk dat bij het ontmoeten van meerder honden, ze hun eigen taal kunnen gebruiken. Het gaat vaak door tussenkomst van de mens fout, ook de (stress) signalen die de mensen dan vervolgens gaan afgeven zijn, hoe goed ook bedoelt, niet handig en onduidelijk voor de honden.
Oogsignalen:
De blik afkorten (de ogen laten zakken en de blik zachter maken, werkt kalmerend. Rechtop staan, heeft automatisch dit effect op honden. Op ooghoogte van de honden gaat zitten, kan soms juist heel bedreigend zijn omdat je dan dichterbij bent. Wegkijken of knipperen met je ogen heeft ook een kalmerende werking.
Hoofd afwenden:
Als een andere hond te snel of te recht nadert, bij aanraken of over de hond heen buigen, geeft de hond met het afwenden van de kop aan dat hij/zij zich hier niet prettig bij voelt. Als een hond onzeker is, en deze geeft kalmerende signalen, zal de andere hond ook vaak even de kop afwenden zodat die aangeeft dat er geen bedreiging is
Lichaam afwenden:
Als oogsignalen of hoofd afwenden niet afdoende zijn, is de rug of zijkant naar de ander toekeren een sterk kalmerend signaal. Een heel duidelijk signaal en bruikbaar in heel veel situaties. Een hond wendt zijn lichaam af als de baas boos op hem afkomt en hem wil bestraffen met de bedoeling de baas tot bedaren te brengen.
Gapen:
Ook gapen is veel vaker een kalmerend signaal dan een signaal van moeheid. Honden gapen als ze opgewonden zijn en bij dreigende conflictsituaties. Zelfs als anderen een conflict hebben zullen sommige honden de ruziemakende honden met kalmerende signalen tot rust willen brengen. De kans is groot dat als je zelf als baas gaapt dat de hond volgt en ontspant.
Tongelen:
Tongelen is met een snelle beweging de lippen en de neus likken. Honden tongelen als ze het spannend vinden, bv als ze een andere hond tegen komen of als het gedrag van de mens dreigend is, bv. door over ze heen te buigen, vastpakken of ze streng toe te spreken. Dit is een vorm van spanning, als een hond dan gaat tongelen probeert die de spanning uit zich te laten vloeien.
Snuffelen:
Kalmerend snuffelen, de neus over de grond bewegen, zonder de grond echt te raken (en dan weer omhoog komen met de neus) maar ook bv. langdurig snuffelen op een bepaalde plek ondertussen wordt de andere hond goed in de gaten gehouden. Voor de andere hond is dit kalmerend. Zo kan een hond op het commando "hier" gaan snuffelen als de baas geïrriteerd is of onaardig klinkt. Alleen de baas snapt dan het kalmerende signaal van de hond niet.
Onttrekkende bewegingen:
Alleen honden die elkaar kennen lopen recht op elkaar af. Veel vaker is het zo dat honden elkaar benaderen met een omtrekkende beweging, die groter is naarmate ze elkaar niet vertrouwen.
Bazen dwingen hun honden vaak om te dicht bij elkaar langs te gaan op een smalle stoep of pad, daar gaat het vaak mis.... want dit is onnatuurlijk gedrag, het is te bedreigend om recht op de ander af te lopen. Het is vaak te stressvol en kan dan leiden tot agressief gedrag (blaffen, uitvallen) Geef dan je hond de tijd, loop er rustig langs maar laat merken dat jij als leider kalmerende signalen afgeeft.
Langzaam bewegen: