Voeding
Juiste voeding speelt een cruciale rol in het leven van uw hond. Dat betekent ook dat de gezondheid van uw hond nauw verbonden is met voeding. Lichamelijk welzijn, vitaliteit en het leven van uw hond kan met de juiste voeding toenemen en beïnvloed worden. Verkeerd voedsel kan leiden tot ziektes gepaard door hoge dierenarts kosten.
Maar wat is dan de perfecte voeding voor uw hond?
Deze vraag kan niet in het algemeen worden beantwoord. Tenslotte is niet elke hond hetzelfde. Afhankelijk van de grootte, leeftijd, ras, gezondheid, gewicht en activiteit zijn de eisen aan voeding zeer verschillend.
Uiteindelijk moet het niet alleen voldoen aan de behoefte van uw hond, maar moet er ook rekening worden gehouden met uw eigen leven. Wat voor de één dagelijks haalbaar is, is voor de ander een grote uitdaging. Prijs, bereidingswijze van de voeding en tijd spelen zeker een rol bij het beslissen welke voedingsmethode voor u het beste is. Ik zelf voer mijn honden KVV (kant en klaar vers vlees). Ze hebben een goede spier opbouw, hun vracht blinkt en ze hebben een (droge) compacte ontlasting.
Hieronder staan alle soorten hondenvoeding, op volgorde van gezondst naar minder gezond. De verschillende soorten voeding zijn ook te combineren. Als je ze maar niet mengt, bv s morgens brokken en s avonds vers vlees dat is prima. Neem dan de brokken vlees basis.
Alle soorten hondenvoeding
Rauwe vleesvoeding: zelf samenstellen en kant-en-klaar rauw voer (kvv)
Gekookt hondenvoer
Gevriesdroogde voeding
Lucht gedroogde voeding
Nat voer
Droogvoer: brokken en diner
1. Rauwe vleesvoeding:
De meest gezonde voeding voor de meeste honden is rauwe vleesvoeding, dit past het beste bij het verteringsstelsel van de hond en geeft het kleinste risico op gezondheidsklachten. Veel honden met onverklaarbare gezondheidsklachten, voelen zich beter als ze overgaan op rauwe vleesvoeding. Rauwe vleesvoeding kun je op de volgende manieren voeren.
Zelf samenstellen
Je kunt zelf een menu samenstellen voor je hond, met vleesproducten in de juiste verhoudingen. Je kunt zelf bepalen wat je voert, en de kwaliteit van de voeding heb je in eigen hand. Je kunt het menu goed aanpassen aan de specifieke behoeftes van de hond, bijvoorbeeld bij ziektes. Daarnaast is dit vaak goedkoper dan kvv van goede kwaliteit. Het is wel extra belangrijk dat je je goed inleest om het risico op tekorten of andere.
Kant en klaar rauw voer
Een makkelijkere manier van rauw voeren, is de kant-en-klaar rauw voer. Dit wordt ook wel kvv genoemd en is simpel om te voeren. Kvv heeft als basis rauwe gemalen vleesproducten (spiervlees, organen, botten). Deze manier van voeren wordt steeds populairder in Nederland en België, doordat veel honden met gezondheidsproblemen opknappen als ze overgaan op kvv en omdat het simpel is om te voeren. Het risico op problemen is kleiner op kant en klare rauwe voeding dan bij het zelf samenstellen, maar ook bij deze manier van voeren is er een risico op tekorten. Zorg er dus voor dat je een voeding met toegevoegde vitamines en mineralen voert, of zelf een compleet menu samenstelt.
2. Gekookt hondenvoer
Een goed alternatief voor rauw voer is gekookt voer. Doordat het weinig bewerking ondergaat, ontstaan er geen schadelijke stoffen zoals in blikvoer en brokken en blijft het vlees goed verteerbaar. Je kunt zelf een gekookte maaltijd samenstellen, of je kunt kant en klaar gekookt hondenvoer kopen. De kwaliteit van gekookt hondenvoer is erg afhankelijk van de ingrediënten. Als je zelf gaat koken, zorg er dan voor dat je een compleet menu maakt. De merken die op dit moment gekookt hondenvoer aanbieden, vind ik goede merken. De voedingen zijn compleet en goed gebalanceerd. De grootste nadelen van gekookt voer zijn de kosten (kant en klaar voer) of de tijd die het kost (zelf koken).
3. Gevriesdroogd voer
Gevriesdroogd voer is rauw voer zonder vocht, waardoor het buiten de vriezer houdbaar is en weinig volume heeft. Doordat het op lage temperaturen is gedroogd, blijven de eiwitten rauw en blijven bijna alle voedingstoffen bewaard. Je kunt dit eventueel combineren met rauwe vleesvoeding. Een nadeel is de hoge kosten.
4. Lucht gedroogd voer
Door het drogen op relatief lage temperaturen, blijven de meeste voedingsstoffen in het vlees. Doordat het op hogere temperaturen is gedroogd dan gevriesdroogd voeding, is er iets meer ‘schade’ aan het vlees en voedingsstoffen. Op dit moment zijn er twee merken met compleet lucht gedroogd hondenvoer: Ziwi Peak Lucht gedroogd en Rocketo.
5. Nat voer
Nat voer is voeding waar het vocht nog inzit en waarbij door verhitting (sterilisatie) alle bacteriën gedood worden. Doordat het daarna luchtdicht verpakt wordt, is het houdbaar zonder conserveringsmiddelen. Een nadeel vergeleken met rauwe vleesvoeding is dat de voeding is verhit, waardoor de eiwitten zijn veranderd ( denaturatie ) en er voedingsstoffen verloren zijn gegaan. Deze worden in kunstmatige vorm weer toegevoegd. Nat voer is verkrijgbaar als blikvoer, vleesworsten, bakjes, kuipjes en zakjes. Nat voer is er in vele kwaliteiten.
6. Droogvoer
Droogvoer is erg makkelijk om te voeren, en als je heel goedkoop wilt voeren kom je ook bij brokken uit. Het is verkrijgbaar in de vorm van brokken, en diner (brokken in poedervorm). We zien dat droogvoer het grootste risico geeft op gezondheidsproblemen, maar er zijn ook honden die er gezond oud op worden. Er zijn grote verschillen in kwaliteit droogvoer, waarbij de goedkoopste merken ook vaker gezondheidsklachten veroorzaken dan brokken van betere kwaliteit. Als je al perse brokken wilt voeren pak dan een koud geperste brok met 60% of meer vlees aandeel en glutenvrij. Deze zijn wel duurder, maar meestal in verbruik goedkoper omdat je minder hoeft te geven.
huid en haar(vachtopbouw)
Deze drie lagen zorgen voor een "beschermende laag" voor het lichaam.
De epidermis heeft als functie :
Barrière voor waterverlies, elektrolyten, invloeden van chemische en fysische producten.
Sensitieve functie voor hitte, koude, pijn, jeuk en druk.
Thermoregulatie d.m.v. variabele bloedtoevoer en afvoer thv de huid.
Secretie en excretie van gassen en vloeistoffen
Synthese van vitamine D
De dermis heeft als functie :
Bloed en zenuw toevoer, lymfe afvoer.
Het zorgt voor de verbinding tussen de epidermis en de hypodermis, het is de dikste laag.
Het bevat glycoproteïnen en proteoglycanen die zorgen voor de soepelheid van de huid.
De hypodermis heeft als functie :
De verbinding te vormen tussen de huid en de onderhuid.
Huidproblemen/vachtconditie
Huidproblemen zijn automatisch ook vachtproblemen,
de vacht is een onderdeel van de huid en de vacht wordt gevormd door de huid.
Huid en vachtproblemen kunnen oppervlakkig zijn bv wondjes of schaafplekken
maar huid en vachtproblemen kunnen ook chronisch zijn, bv een verstoring aan het bioritme,
en dat kan leiden tot bv infecties en zelfs chronische huidaandoeningen zoals olifantshuid of andere huidaandoeningen
De ODH heeft een Blokverharing: Bij dit type verharing gaan alle haren tegelijkertijd door de zelfde stadia heen.
ze starten tegelijkertijd met groeien/schuiven/ en allemaal tegelijkertijd komen ze in de overgangsfase en in de rustfase.
Deze hebben een vrij korte haarleeftijd, een halfjaar-cyclus is de meest voorkomende, en soms een 4 maanden cyclus
Als de honden met dit soort vachten verharen, dan verharen ze ook echt erg
Ze verliezen handen vol donzig haar en binnen een paar dagen kan het hele tapijt in de woonkamer met haren zijn bedekt.
Omdat veel honden in de huiskamer worden gehouden, lijkt het alsof ze steeds verharen en dus moet je dagelijks stofzuigen.
in de trimsalon kunnen deze vachten vrij gemakkelijk worden verzorgd, zodat het thuis vele werk bespaard.
Bij deze rassen is het gemakkelijk om eerst de vacht goed uit te kammen(een gewone grove kam) daarna wassen en uitblazen met de waterblazer.
deze vachten worden niet geschoren, geplukt of uitgedund
We kunnen de onder vacht uitwollen met een grove kam of uitwolkam.
om deze vachten goed te onderhouden gebruiken we de volgende kammen:
Vaak horen we dat de honden extreem verharen, dit is als de vacht te vaak wordt geborsteld, de huid wordt daarmee te veel gestimuleerd en daardoor gaat de vacht steeds meer verharen, je krijgt dan een hond die het hele jaar verhaard, en niet alleen in de rui periode.
Beter is het om de verschillende fases aan te houden, zodat de huid en vacht rust krijgen
toch is vachtverzorging nodig, om de huid te masseren, en het vuil te verwijderen, maar ook het verdelen van talg.
Vraag daarom eerst aan een deskundige hoe u de vachtverzorging van uw hond kunt doen. laat u duidelijk voorlichten over het materiaal dat u kunt gebruiken.